Airbnb și Booking fac probleme hotelierilor români: de ce se revoltă

de: Ozana Mazilu
02 09. 2022

Hotelierii români sunt nemulțumiți de platformele de închiriere de locuințe Airbnb și Booking. Președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile a spus că Airbnb trebuie să activeze în România după niște reguli clare de funcționare, care în prezent nu există.

„Airbnb nu este încă reglementat, din păcate, în România. Noi avem o discuție prin intermediul HOTREC (patronatul european al HoReCa), din care face parte federația pe care o conduc, și încercăm să luăm din bunele practici pe care alte orașe au reușit să le implementeze și să ajungă la o relație corectă între sharing economy și industria hotelieră. Vorbim de circa 12.000 de camere de calitate la hoteluri în București și uneori ajungem la circa 8.000 de camere în AirBnb. Sigur, gradul de ocupare diferă, perioada în care se vând diferă, nu putem spune că e un competitor, dar Airbnb trebuie să intre și să joace și ei după niște reguli. La ora asta nu există aceste reguli clare pentru Airbnb”, a spus Călin Ile, citat de Profit.ro.

Airbnb și Booking, persecutate

De asemenea, un grup de 24 mari orașe europene au solicitat Uniunii Europene să limiteze, prin lege, închirierile pe termen scurt pentru turiști, prin platforme precum Booking și Airbnb. Aceștia susțin că această practică ar limita opțiunile pe care le au locuitorii orașelor pentru închirierea de locuințe pe termen lung.

Pe lista orașelor respective se află Amsterdam, Atena, Barcelona, Berlin, Bologna, Bordeaux, Bruxelles, Koln, Florența, Frankfurt, Helsinki, Cracovia, Lille, Lisabona, Madrid, Milano, Munchen, Paris, Porto, Praga, Utrecht, Valencia, Viena și Varșovia.

De asemenea, recent, Airbnb, care a anunțat o interdicție permanentă a petrecerilor în proprietățile gazdelor în iunie, testează tehnologia “anti-petreceri” în SUA și Canada.

Mai exact, instrumentele se concentrează pe momentul în care clientul rezervă o proprietate, analizând mai mulți factori pentru a detecta „rezervările cu potențial risc ridicat”, conform Airbnb. Tehnologia ia în considerare elemente precum de cât timp potențialul oaspete are un cont Airbnb, dar și istoricul de recenzii pozitive. Sistemul va ține cont, de asemenea, și de durata călătoriei și dacă cineva încearcă să facă o rezervare în timpul săptămânii sau în weekend.